…jotain uutta. Piristää kummasti päivää!
Tällä erää kokeilu ei ollut sen kummoisempi kuin että tein lounaaksi butter chickeniä eli intialaista voikanaa jasmiiniriisin kera.
Ohjeessa taisi olla suht’ lyhyt haudutusaika — annoin muhia miedolla lämmöllä lähes tunnin. Kana suli suuhun…
En ole juuri intialaista ruokaa kokkaillut, mutta pari, kolme kertaa olen sitä maistellut työpaikkaruokaloihimme kuuluvassa intialaisessa ravintolassa. Ensimmäinen käyntikerta poiki varsin tulisen yllätyksen tarjoilijan kysellessä, miten mausteisena ruokani haluan — asteikko oli 1—5. Omalla mieto—tulinen-skaalalla taisin sinisilmäisesti ja ehkä vähän uhmakkaastikin valita nelosen… Huh! Muistokin korventaa sisuskaluja… Sisu ei vain antanut periksi myöntää kitarisojen liekehtimistä — sitkeästi söin lautaseni tyhjäksi ja itkin vasta kotona.
Seuraavalla kerralla osasin jo tyytyä kakkoseen.
Voikana, tämä hieman miedompi curry, on kotoisin Pohjois-Intiasta. Reseptin kehitteli useampiakin ruokalajeja keksinyt kokki ja ravintoloitsija nimeltä Kundan Lal Gujral vuonna 1948. Intiassa ruokaa kutsutaan käsittääkseni nimellä murgh makhani ja se muistuttaa kuulemma brittiläistä tikka masalaa (testaamatta).
Valitsemani resepti vaikutti varsin mausteiselta, mutta ei kuitenkaan polttavalta: garam masalaa, inkivääriä, korianteria, juustokuminaa… Jasmiiniriisin aromikkuus ja turkkilaisen jogurtin hapan viileys lisäksi pyöristivät makuja mukavasti. Kuten todettua, mausteista ja viileähköön syyspäivään silti sopivan lämmittävää.
Nam!
Ainoa harmittamaan jäänyt asia oli naan-leivän puuttuminen. Kaupasta sitä ei nyt löytynyt, enkä sitten ehtinyt enää leipomaankaan.
Mutta kaikkinensa: hyvää oli. Tätä voipi tehdä toistekin.
Ja toki kunnia sille, jolle kunnia kuuluu. Tunnollisesti noudatettu ohje oli Valiolta ja löytyy tästä linkistä:
https://www.valio.fi/reseptit/butter-chicken-eli-kanaa-tomaatti-voikastikkeessa/
Jälkiruuaksi vielä kahvikupponen mikromuffinssin kera.
Eivät kauneudella pilattuja, mutta maistuivat hyvinkin.
Kelpaa jatkaa sunnuntain viettoa.