Parissakin ”luukussa” on tullut mainittua joulun tuoksut: paistuva kinkku, maistuvat laatikot, piparkakut ja muut leivonnaiset, joulupuuro ja kaneli… Ja kukat: kielot, hyasintit, freesiat, eukalyptuksen oksat…

Melkoinen tuoksukavalkadi!
Mutta kuuluu asiaan. Joululla on tuoksunsa.
Otetaanpa tähän aasinsiltana aiheeseen Marttojen suusta joskus kuulemsni viisaus, että jos et aio viettää jouluasi kaapeissa, jätä niiden siivous väliin. Oiva neuvo. (Jota voipi sopivasti soveltaa…) Silti… Kyllä jonkinlainen hieman perusteellisempi siivous kuuluu jouluun: matot, sohvatyynyt, vuodevaatteet ulos tuulettumaan kunnolla, lattioiden pesu… Sauna, kattopaneelit, mitä nyt itse kullakin tähän kuuluu… Muutaman tunnin uurastus palkitsee: puhtaan kodin tuoksu tuo joulun.
Toisinaan olen siivotessa sirotellut imurin uuteen pölypussiin erilaisia jouluisia mausteita, jotka imuria käytettäessä levittävät sitten tuoksuaan taloon. Kanelia, vaniljaa, kardemummaa… Yksi versio tästä kikasta on se, että siivouksen lopuksi heittää pussillisen glögimaustetta tai kanelia lattialle ja imuroi sen.

Glögimausteen sijaan voisi varmaan käyttää myös piparkakkumausteseosta? Juu, lunttasin tuoteselosteet. Molemmissa näyttää olevan aika lailla yhtenevät mausteet: pomeranssia, kanelia, neilikkaa ja inkivääriä. Karkeusaste vaihtelee, mutta kaikki nämä ovat vahvoja, aromikkaita, jouluisia tuoksuja. Vaihtoehtoja riittää – mikä itse kullekin on mieluisinta.
Toisaalta kyllähän tuoksut leviävät huoneilmaan myös sitenkin, että laittaa erilaisia mausteita avonaiseen astiaan. Ja, jos vielä aina ohimennen vähän pöyhäisee niitä, niin johan lähtevät aromit liikkeelle. Kanelia, kardemummaa, tähtianista sekä neilikkaa ja mukaan vielä vaikkapa piparkakkuja ja erilaisia sitrushedelmiä.
Sitrusten – eritoten appelsiinien – kanssahan on ollut vanha, perinteinen konsti tuoda tuoksua taloon myös se, että tökkii hedelmän kuoreen kokonaisia neilikoita. Vielä naru tai jouluinen nauha ympärille ja sitten tämän tuoksuvan joulupallon voikin ripustaa sopivaan haiskuttelupaikkaan!
Lisää niksejä – nämä ovat tosin tässä muodossa meikäläiseltä testaamatta, mutta… Kuulostavat kyllä ihan uskottavilta:
Pane litran kattilaan puolisen litraa vettä, lisää pala inkivääriä, pari kanelitankoa, muutaman sitrushedelmän kuoret, parisen neilikkaa ja yksi tähtianista (jos pitää lakritsaisesta tuoksusta). Kiehauta seos ja anna sen hautua. Samalla tuoksuva höyry saa levitä huoneeseen… Liemen voi lämmittää uudelleenkin.
Toisaalta vastaavan liemen voi kuulemma keittää myös omenasiideriin tai karpalomehuun ja lisätä siihen – jos ei edellä mainittuja mausteita niin – vaikkapa karpaloita, halkaistuja mandariineja, kanelitankoja, ripaus mausteneilikkaa, palanen inkivääriä, vaniljatanko, loraus vaniljauutetta, pieni männynoksa ja pari tähtianista. Lantraa seos sopivasti vedellä ja hauduttele muutama tunti. Jos tuoksu tuntuu laantuvan, lisää vettä ja kiehauta uudelleen.
Toisaalta… Tähän voisi lisätä yhden lisäaspektin: miksipä ei keittäisikin ihan oikeat, kunnon glögit! Siinäpä sitten olisikin vallan mainio yhdistelmä, tuoksun ja makujen herkullinen kombinaatio, jonka voisi täydentää parilla piparkakulla.

Juomapuolella voisi toki olla vaihtoehtona myös tuoksuva tee: mustaa teetä voi maustaa muutamalla kokonaisella neilikalla, inkiväärillä tai kardemummalla, appelsiinin kuorisuikaleilla ja kanelitangolla. Jouluinen tuoksu taattu.
Tokihan aina löytyy markettien hyllyiltä valmiita tuoksupotpourreja, – öljyjä ja -kynttilöitä, jos haluaa nopsasti aromatosoidun ilmanalan, mutta… Itse koen nämä valmistuoksut aika voimakkaiksi ja osan kovin keinotekoisiksikin. Itse tehdyn saa tuunattua mieleisekseen. Eivätkä nämä nyt vaikeita tai aikaavieviäkään ole.
Ja vaikka olisi kuinka kiire, niin sen verran aikaa aina on, että vähintäänkin tupsautan kanelia kain… Ei, kun imuriin!

Nuuskutellaan! (Tai sitten ei…)