Vierailu Langinkoskella oli ollut kiinnostava, mutta matkamme jatkui. Suuntasimme nyt kohti Haminaa, tätä ympyräkaavaan rakennettua vanhaa linnoituskaupunkia. Ja pitihän se ”ympyrä” käydä testaamassa sekä kävellen että myöhemmin vielä autollakin. No ennallaanhan tuo oli, ei ollut muotoaan vuosikymmenten saatossa muuttanut.

Tuli pyörähdettyä pikaisesti myös Maasotakoulun alaisen Reserviupseerikoulun pihamaalla. Tämä perinteikäs laitos on perustamisestaan eli vuodesta 1920 alkaen kouluttanut kaikkiaan yli 180 000 reserviupseeria Puolustusvoimien reserviin. Reserviupseerikoulun kentän laidalla on myös K. Kallion suunnittelema Kaatuneiden upseerien patsas vuodelta 1957. Tarinan mukaan patsaan jalustaan on muurattu paperi, jossa on kaikkien vuosien 1939–1944 sodissa kaatuneiden yli 4000 upseerin nimet. Valitettavan pitkä nimilista…

Viereisessä puistossa oli puolestaan mielenkiintoinen näyttely Suomen lipun kehityksestä, ”Suomen lipun tie” – tuli uutta tietoa itsellekin. Ajallisesti tie kulki 1300- ja 1400-lukujen vaihteesta nykypäiään. Ensimmäisenä oli Kalmarin unionin (1397-1523) keltainen lippu punaisella ristillä; siitä kuljettiin tutun Ruotsin lipun ja sittemmin Venäjän keisarikunnan aikaisen kolmen (!!) erilaisen lipun kautta Suomen itsenäisyyden alkuvuosien punakeltaiseen leijona-lippuun ja nykyiseen siniristilippuun. Infotaulussa kerrotaan, kuinka nykyisen lipun risti viittaa Pohjoismaihin, värit Venäjään ja valkoinen väri myös Suomen sisällissodan voittaneisiin valkoisiin. Mielenkiintoista!

Haminasta sitten pikaisesti kohden päivän viimeistä etappia eli Lappeenrantaa ja majoituspaikkaamme hotelli Rakuunaa. Kuten nimestä voi päätellä, eivät hotellin taustat ole aivan tavanomaiset…
Hotelli Rakuuna sijaitsee Lappeenrannan Rakuunamäellä, jonka alueen historia ulottuu aina 1890-luvulle. Kyseessä on, kuten nimestä hyvin saattaa arvatakin, vanha kasarmialue, jossa yli sadan vuoden ajan koulutettiin tuhansia varusmiehiä alkaen rakuunarykmentin perustamisesta vuonna 1889. Rykmentin vaiheet olivat sangen moninaiset, mutta tulivat päätökseensä vuonna 1989, jonka jälkeen Lappeenrannan varuskuntaan ei enää otettu uusia alokkaita – ennen kuin vuonna 2007, jolloin varusmiesten peruskoulutus alkoi Lappeenrannassa kuitenkin vielä kerran uudelleen.
Toiminta kuitenkin päättyi – nyt lopullisesti – vuonna 2016. Samalla yli vuosisatainen rakuunaperinne kaupungissa oli ohi, kun Maasotakoulun rakuunaeskadroonan viimeinen saapumiserä lähti kotimatkalle. Mennyt aika on silti läsnä kaikkialla, vaikka upseerien, aliupseerien ja varusmiesten asunnot, kasarmirakennukset, sairaala, tykki- ja hevostallit sekä naurisvarastot onkin otettu uuteen käyttöön. Historia näkyi myös hotellimme sisustuksessa monin tavoin.
Kelpo vartiomiehen valvoessa oli turvallista siirtyä yöpuulle…
