Tekeepä melkein mieli laittaa tähän alkuun stand up -artisti Ismo Leikolan lanseeraama suomen kielen tärkein sana: No niin…

Eli: no niin!! Ollaan siis edetty vuodessa 2023 jo sen kolmanteen viikkoon ja olisi lauantai-ehtoo…
Meni itsellä päivä reissussa Savon mualla, sen ihmeitä ihastellessa, joten, kun auton nokka kaarsi alkuillasta kotipihaan kurni hiukea hienokseltaan vattan pohjalla ja nenä nuuhki jo ovella, josko siippa olisi edelleen aikomallaan burgereilla silatulla tiellä.

Olihan hän.
Illan herkkupalaksi oli valikoitunut burgeri, jota kirjassa oli kuvailtu kuulemma termein ”osuu ja uppoaa”. Eipä tuota voinut kiistääkään: kyllä se osui ja upposi ja vallan keposastikin.

Kyseessä oli ooppera-burgeri, jossa juusto-yrttisämpylän välissä oli dijon-sinapilla maustettu jauhelihapihvi, öljy-sinappikastiketta ja paistettu kananmuna. Lisukkeeksi viipaloituja maustekurkkuja, punasipulia renkaina, viipaloituja keitettyjä punajuuria sekä salaattia…

Burgerin seuralaiseksi siippa oli koonnut tortellini-salamisalaatin, jossa oli juustotäytteisiä tortellineja, salamiviipaleita, tomaattia, avokadoa, tuoretta kurkkua, tummia oliiveja, roomansalaattia ja parmesaanijuustoa jogurtti-caesarkastikkeella maustettuna. Aika tuhteja makuja, mutta vaihteeksi näin!

Hyvää oli.
Muisteltiin siinä syödessä, että tämän herkun makumaailma taitaa juontua jostain vuosikymmenten takaa, eikä siinä vallan väärin arveltu. Tämähän oli selvä burgeroitu versio vanhasta lämmin leipä -klassikosta eli opperaleivästä: raaka-aineet olivat käytännössä aivan vastaavat.
Oopperaleipähän kehiteltiin alkujaan jo 1950-luvulla Tukholmassa ja sen ideoinut kokki oli Operakällaren-ravintolan Tore Wretman.

Jossain vaiheessa tämä operasmörgås ehti Suomeenkin asti ja oli siitä lukien yhden jos toisenkin itseään kunnioittavan ravintolan listoilla. Ja aika monessa paikassa suosituimpia annoksia!
Vaan mietittiinpä sitten sitäkin, vieläkö ravintoloissa tarjotaan nykypäivänä näitä perinteisiä lämpimiä leipiä? Oopperaleipiä, kappelileipiä, oskarinleipiä, metsästäjänleipiä ja mitä kaikkia niitä olikaan…

Eipä tuohon vastausta osattu antaa. Vähän arveltiin, että niitä ei enää välttämättä olisi…?
Vaan tarjottiinpa tai ei, niin ainahan näitä voi tehdä itse. Perinteisenä, kotoisana ja lämpimänä kinkku-juustoleipänä tai sitten muokkaamalla niistä modernin burgeriversion.
Hyvää on varmasti. Molemmin päin.