Tänä aamuna auton ikkunat olivat ensimmäisen kerran tänä syksynä oikein kunnolla huurussa, voisi melkein sanoa jopa jäässä. Tuntui kovin talviselta. No, toisaalta, siirrytäänhän sitä ensi yönä jo kellojenkin puolesta talviaikaan.
Vaan vähiin käy ennen kuin loppuu – tämä kellojen siirtely nimittäin. Muistaakseni Euroopan parlamentti äänesti viime vuonna, että kellojen siirtelystä luovuttaisiin ensi vuoden eli 2021 aikana. Vaan onko siitä tehty päätöstä, minkä ajan Suomi valitsi pysyväksi, kesä- vai talviajan? Pysyvä kesäaika oli kai erilaisissa äänestyksissä suosituin vaihtoehto, mutta taitaa olla se lopullinen päätös vielä tekemättä…?
Voipi kohta loppua aika kesken sen päätöksen suhteen, mitä aikaa jatkossa sitten kulutellaan…
Jos päätös tässä kuitenkin jossain vaiheessa tulee ja kesäaika on se lopullinen valinta, on ensi yö sitten viimeinen kerta, kun siirrytään talviaikaan. Jos taas valinta kohdistuukin talviaikaan on tässä vielä pari siirtymää tulossa… No, jää nähtäväksi.
Mutta aika rientää, se on selvä. Tässä on tänään tullut kuluneeksi nimittäin jo 75 vuotta Yhdistyneiden Kansakuntienkin perustamisesta – tai tarkemmin sanottuna päivästä, jona YK:n peruskirja astui voimaan. Vuosi oli 1945… Tuolloin eleltiin aika toisenlaisessa maailmassa.
YK:n perustamisen tarkoituksena oli, että sen avulla voitaisiin rakentaa maailma, jossa ihmiset voisivat elää tasavertaisina ja hyvinvoivina, ilman väkivallan ja sodan uhkaa. Tavoitteiksi asetettiin kansainvälinen rauha ja turvallisuus, oikeudenmukaisuus sekä ihmisoikeuksien edistäminen.
No… Jokainen voi itse arvioida, miten tässä on onnistuttu… Taitavat olla tärkeitä teemoja nykyään – ja yhtä kaukaisia saavuttaa…
Mutta niin kauan kuin on kansainvälistä yhteistyötä maiden ja kansojen välillä, tavoitteisiin on mahdollista päästä.
Kansoja voi yhdistää myös muutoin ja yksi erittäin keskeinen keino on… No, mikäpä muukaan kuin hyvä ruoka. Webcalin mukaan tänään on lauantaimakkarapäivä. Tämä siis Suomessa. Päivän syntysijoilla – jonka siis oletan olevan Yhdysvallat – päivä on omistettu baloney-makkaralle.

Piti ihan kuukkeloida tarkemmin, mitä Ameriikan herkkua tämä baloney on. Tai boloney, kuten sitä myös huomasin kirjoitettavan. Baloney on kuulemma USA:ssa samassa asemassa kuin meillä ennen oli ’hampparinkäyrä’ eli halpismakkara eli se kaikkein halvin mahdollinen – mikä tieten asetti sen sitten mahdollisimman epäedulliseen valoon ja aiheutti Suomen puolessa vertauksen lauantaimakkaraan… Vaan mitä vikaa lauantaimakkarassa? Mietoa ja jauhoista, mutta sileää ja suolakurkkusiivujen kera ruisleivällä tuo välittömästi lapsuuden mieleen.
Baloneystä oli suora viittaus bolognaan, joka puolestaan heittää meidät Italiaan. Tällä nimellä on kaupan monia erilaisia makkaratuotteita, mutta useimmiten sillä viitataan suomalaista lauantaimakkaraa ulkonäöltään muistuttavaan leikkele- tai ruokamakkaraan. Jokin viittaus tätä kautta tuli myös italialaiseen mortadella-makkaraan, joka onkin sitten taas ihan oma lukunsa koriantereineen, pistaasimenteleineen, oliiveineen… Mortadellan kautta kiepahdetaan sitten Ranskaan, jossa on vastine nimeltään mortadelle. Se on puolestaan viinissä liotettua ja pitkään savustettua makkaraherkkua.
Mutta jos palataan vielä tuohon baloney-makkaraan. Baloneyn ja sitä kautta bolognan ja sitä kautta kautta edelleen päädytään Englantiin ja englantilaisten poloney’hin. Jotkut ovat sitä mieltä, että sana on väännös bolognasta, mutta omanlaisestaan makkarasta tässä(kin) on taas kyse. Poloney tehtiin hienoksi jauhetusta sianlihasta, läskistä ja korpunmuruista. Nykyversio on mausteisempi muskotti-, inkivääri- ja kanelilisineen. Tosin poloneyn alkuperästä on kiistelty ja kaikkinensa makkaraa pidetään melko puolalaistyyppisenä.
Eli päädytään Puolaan…
Huh huh… Makkaroita vähän joka suunnalla.
Mitä tästä opimme? Kansainvälistä yhteisöllisyyttä voi toteuttaa monella tavalla, vaikka YK:n kautta tai – syömällä makkaroita.
Siinäpä idea kotikokillemmekin tämän päivän illalliseenkin…
Makkaroita! Kaikenlaisia makkaroita ja siihen kylkiäiseksi erilaisia salaatteja.

Summa summarum: vatsa täysi, olo hyvä ja rauhantahtoinen. Mot.