Ja tänään on Tuomaan päivä. Joten tervetuloa vaan, Tuomas, kuka lienetkään Suomen noin 33000 tämännimisestä! Saapi tuoda joulun, vaikka muutoin ovatkin valmistelut vielä puolitiessään…

Toisaalta siivousten suhteen ollaan tässä oikeastaan ihan aikataulussa, sillä Tuomaan päivä oli aikoinaan juurikin se Suuri Siivouspäivä. Tuolloin oli tapana pestä talot ja torpat lattiasta kattoon sekä koristella sitten asunto asiaankuuluvalla tavalla.

Tuomaan päivänä oli myös tapana ottaa ensimmäiset maistiaiset jouluoluesta, mistä juontaa myös tuttu sanonta ”Tuomas tuleepi tuoppi kainalossa”.

Tuomaksen markkinoimaa jouluolutta ei taida enää ehtiä ihan perinteisillä menetelmillä tekemään…? No, kaupoista saa kyllä erilaisia pikavalmisteita, jos itse haluaa olusensa vielä valmistaa. Ja toki löytyy ihan valmiiksikin viimeisteltyjä tuotteita, jos on mallaspeukalo kämmenselässä.

Laitetaanpa tähän silti päivän kunniaksi yksi simppelin ja pikaisesti valmistuvan joulukaljan resepti noin 30 vuoden takaa (mistä lienenkään sen aikoinaan saanut…):
Joulukalja
3 dl kaljamaltaita
5 l vettä
2 dl sokeria
1/2-1 tl hiivaa
Kaada kiehautettu vesi maltaiden ja sokerin päälle. Anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja siivilöi se. Sekoita joukkoon hiiva. Anna käydä huoneenlämmössä noin 12 tuntia. Pullota ja säilytä kylmässä. Ompi valmista juotavaksi seuraavana päivänä.

Siltä varalta, että menneepi tekeväisten joulun aika sitten pikkulassa ravatessa, laitan tähän loppuun vastuuvapauslausekkeen: valmistus ja maistelu sitten ihan omalla vastuulla.
”Tule meille, Tuomas kulta
tuo joulu tullesansa,
oluttynnyri olallansa,
viinapikeri pivosansa,
juustokakku kailosansa.
Kyl sä meijän portin tunnet:
tervaristi, rautarengas,
musta koira portin alla!”