Joulukuun 5. päivälle oli hauskoissa merkkipäivissä merkitty useampikin teema: nyt juhlitaan kylpyjä, ninjoja ja farkkuja – ja lisäksi joulukuun 5:ntenä on Krampuksenyö.
Jaa, että mikä?!
Tulikin vastaan sellainen termi, jonka ehkä jossain hämärästi muistelen kuulleeni, mutta minulla ei ole harmainta aavistustakaan, mistä on kyse. Eli sivuun vaan, kaikki farkuissa kylpevät ninjat – tuli akuutimpi onkkelma.

Vaan äkkiähän tuo selvisi:
Krampuksenyö on kuulemma keskiaikainen ja keskieurooppalainen juhla, joka on aika ajoin ollut myös kielletty. Nykyään päivä on kuitenkin lisännyt suosiotaan Saksassa, Tšekissä, Itävallassa, Unkarissa ja Sloveniassa. (No, kaupallistamalla nyt saadaan lisää suosiota vaikka pottujen kuorinnalle…)
Tämä Krampus oli kuulemma aika karmiva otus, joka oli puoliksi demoni ja puoliksi vuohi. Oli kuulemma varsin äkäinenkin peto, jonka hupina ja harrasteena oli pieksää kaikki tuhmat lapset.

Tarinoiden mukaan Krampus liikkuu juurikin joulukuun 5. päivän iltana ja etsii tuhmia lapsia piiskatakseen heidät ja napatakseen matkaansa. Seuraavana päivänä saapuu sitten puolestaan Pyhä Nikolaus palkitsemaan ne jäljelle jääneet – kiltit – lapset. Pyhää Nikolaustahan pidetään nykyisen joulupukin ”esi-isänä”.

Että semmoista! On sitä näemmä ennenkin koetettu pitää lapsia kurissa ja nuhteessa (vähän kyseenalaisin keinoin)…
Mutta, mutta… Yksi hieman tutulta tuntuva mielikuva tästä Krampuksesta kyllä tuli: otuksen asusteena ovat lampaannahkaiset vaatteet, joihin on liitetty sarvia ja lehmänkelloja. Voisiko tässä olla jonkinlainen kytkös suomalaisiin nuuttipukkeihin? Vaatetus ainakin tuntuisi vastaavan. Lisäksi nuuttipukkiperinnehän on tullut Suomeen Tanskasta, josta nyt ei ole kovin pitkä matka Saksaan ja muualle keskiseen Eurooppaan, jossa nämä Krampukset ovat mellastaneet.

Tosin ajankohdat eivät oikein täsmää: kotoiset nuuttipukit kiertelevät perinteisesti joulun jälkeen loppiaisena tai vasta tammikuun 13. päivänä päättäen samalla joulurauhan ajan.

Mene ja tiedä. Omanlaisiaan hirmuja molemmat. Joten koetetaan olla kiltisti – niin kaikki lapset kuin lapsenmielisetkin.
Ihan vaan kaiken varalta.